ساخت انواع كندانسور ها
كندانسور چيست و عملكرد آن چگونه است؟
كندانسور (چگالنده) دستگاهي است كه گرما را از ماده درون خود كه معمولا به صورت گاز مي باشد مي گيرد و به محيط اطراف منتقل مي كند و سبب تغيير حالت گاز به مايع مي شود. اين مبدل حرارتي در ابعاد و مدل هاي متفاوتي طراحي و توليد مي شود و در صنايع مختلفي مورد استفاده قرار مي گيرد.
عملكرد كندانسور در سيستم هاي برودتي به اين صورت مي باشد كه گاز مبرد پس از فشرده سازي در كمپرسور بسيار داغ مي شود و براي خنك شدن وارد كندانسور مي شود در اين مرحله گرماي مبرد به محيط بيرون منتقل مي شود و به دليل فشار بالاي گاز پس از خنك شدن به مايع تبديل مي شود و به سمت اواپراتور هدايت مي شود كه البته قبل از ورود به اواپراتور با عبور از شير انبساط دچار افت فشار شديد مي شود و پس از ورود به اواپراتور به دليل فشار بسيار پاييني كه دارد تمايل به تبخير شدن پيدا مي كند و با دريافت گرماي محيط از حالت مايع به گاز تبديل مي شود و مجدد به كمپرسور باز مي گردد و چرخه سيكل تبريد تراكمي ادامه مي يابد.
همان طور كه در بالا متوجه شدين كندانسور ها نقش بسيار مهمي در سيستم هاي برودتي دارند و عملكرد آن بر روي ديگر بخش ها تاثير به سزايي مي گذارد.
طراحي و ساخت كندانسور ها
مبناي طراحي و ساخت كندانسور ها، بر پايه تفاوت گاز و بخار استوار است. گاز در بالا تر از دماي بحراني است و بخار در پايين تر از دماي بحراني قرار دارد. اگر مايعي بعد از حرارت در يكي از دو حالت گاز يا بخار باشد، در حالت گاز و بالا تر از دماي بحراني، با تراكم هرگز نمي توان آن را مايع كرد، ولي در حالت بخار و پايين تر از دماي بحراني اين عمل امكان پذير است و كندانسور ها بر پايه تبديل بخار به مايع با تراكم استوار شده اند.
در حيقيت دستگاه هاي كندانسور در طرح هاي متعدد از جمله نوع هوا خنك، نوع پوسته و لوله، صفحه اي و ... و در سايز هاي متنوع طراحي و ساخته مي شوند كه وظيفه همه آن ها يكسان است.
نحوه كاركرد كندانسور هوا خنك
در مواقعي كه به آب به مقدار كافي دسترسي وجود نداشته باشد و يا خنك كاري به روش آبي به دلايل بهداشتي امكان پذير نباشد و يا اين كه به توان تقطير كنندگي كمي نياز باشد به جاي نوع پوسته و لوله (يا همان آبي) از دستگاه كندانسور نوع هوا خنك استفاده مي شود كه به آن كندانسور هوايي يا هوا خنك نيز گفته مي شود.
طرز كار كندانسور هوا خنك بسيار شبيه يك رادياتور است كه در آن سيال گازي داغ از يك طرف وارد لوله هاي (كويل) دستگاه كندانسور شده و يك يا چند فن، هوا را از اطراف لوله ها گذرانده و گرماي سيال را مي گيرد تا رفته رفته در خروجي لوله، سيال از حالت گازي به حالت مايع تغيير فاز دهد.
نحوه كاركرد كندانسور پوسته و لوله اي
مجموعه اي از لوله هاي با قطر كم (كويل) درون يك لوله با قطر زياد به نام پوسته قرار دارند كه در اكثر مواقع از داخل مجموعه لوله ها، آب يا هر نوع مايع خنك كننده اي با درجه حرارت پايين جاري شده و از داخل پوسته (محيط بيروني لوله هاي با قطر كم يا همان كويل) سيال گازي با درجه حرارت بالا جاري مي شود.
اين دو سيال از طريق جداره (ديواره) مجموعه لوله هاي با قطر كم با يك ديگر تبادل گرمايي انجام داده و آب يا مايع خنك كننده، گرماي سيال گازي داغ را مي گيرد و كم كم آن را به مايع تبديل مي كند. مايع در قسمت پاييني پوسته جمع شده و از طريق يك مجرا در زير دستگاه كندانسور خارج مي شود.
چون در اين مدل از دستگاه ها از آب به عنوان خنك كننده استفاده مي شود به آن كندانسور آبي نيز مي گويند. اين آب كه حرارت را از سيال داغ مي گيرد خود بايستي به طريقي خنك شود تا مجددا به مدار بازگردانده شده و توانايي اين را داشته باشد كه دوباره حرارت را از سيال گازي شكل داغ بگيرد و به همين خاطر اين آب كه گرم شده با پمپ به برج خنك كننده (كولينگ تاور) فرستاده مي شود تا در آن جا خنك شود و دوباره به كندانسور بازگردانده شود.
معمولا فضاي درون پوسته در يك حالت خلا نسبي قرار مي گيرد زيرا اين خلا در اثر اختلاف حجم ويژه بين بخار و مايع چگال شده ايجاد مي شود. البته گاهي اوقات برعكس اين حالت نيز وجود دارد و مايع خنك كننده (همانند آب) از درون پوسته و سيال گازي داغ از درون مجموعه لوله ها جاري مي شود.
از اين نوع به طور گسترده در دستگاه هايي مانند چيلر تراكمي آب خنك و يا فرآيند هاي صنعتي استفاده مي شود.
آيا مي دانيد كندانسور برج تقطير چيست؟
كندانسوري كه در برج تقطير تعبيه شده است، يك مبدل حرارتي است. در داخل لوله هاي كندانسور برج تقطير، يك مايع سرد در جريان است كه مي تواند آب باشد، اما اگر محلول بالاي برج، فراريتش خيلي پايين باشد، براي كندانس كردن آن، انرژي زيادي لازم است و بايد از سيالاتي استفاده شود كه درجه سردي اش زياد باشد، مانند ازت مايع.
همين طور زماني از ازت مايع استفاده مي شود كه دبي محصول بالايي زياد باشد. كندانسور مي تواند به صورت كامل عمل كند، يعتي تمام بخار بالاي برج را به مايع اشباع تبديل كند و مايع برگشتي را تا نقطه حباب كندانس ميكند. زماني هم مي تواند به صورت كندانس جزئي يا چگالش پاره اي عمل كند.
در مواقعي كه نقطه جوش مايع فرار خيلي پايين باشد، از كندانس جزئي استفاده مي شود. همين طور زماني كه محصول بالايي برج به صورت بخار لازم باشد، كندانس جزئي به كار مي آيد و چگالش كامل لازم نيست. در چنين حالتي اگر زمان تماس دو فاز به حد كافي باشد و تعادل نسبي ايجاد شود، اين مرحله ايده آل فرض ميشود و بالاي برج، خود، كندانسور مي شود.
اجزا و قطعات تقطير كننده
تقطير كننده از مبدل حرارتي و فن تشكيل شده است:
مبدل حرارتي: از اجزاي اصلي قطعه است و وظيفه تبديل بخار مبرد به مايع را بر عهده دارد.
فن: اين قطعه در كندانسور به منظور دميدن هواي خارج به مبدل حرارتي كاربرد دارد و براي خنك كردن مبرد مي باشد.
نحوه نصب كندانسور (چگالنده)
1. اولين نكته اي كه بايد هنگام نصب و راه اندازي كندانسور رعايت شود، نصب آن در هواي آزاد است.
2. كندانسور بايد در سطحي صاف و بدون هيچ منحني نصب شود و از تراز بودن سطح آن مطمئن شويد و فراموش نكنيد كه پايه آن را در زير كندانسور ها قرار دهيد.
3. فاصله سيم هاي تلويزيون و راديو را با كندانسور نصب شده، رعايت كنيد.
4. سيم هاي برق را مطابق نمودار وصل كرده و در آخر آن ها را كنترل كنيد.
5. كابل ها و لوله ها را توسط يك بست ببنديد و پوشش را در جاي خود قرار دهيد.
6. لوله هايي كه به لوله هاي كندانسور مرتبط است را به هم وصل كنيد.
تعمير يا تعويض تقطير كننده
همان طور كه در بخش قبل اشاره شد در صورتي كه كوچك ترين مشكلي در تقطير كننده ايجاد شده بهتر است سريعا براي رفع آن اقدام كرده و با متخصصين با تجربه تماس بگيريد. در درجه اول بايد در جهت عيب يابي كندانسور عمل كرد، درصورتي كه صدا هاي غير معمول از تقطير كننده شنيده مي شود، نشت گاز مبرد و يا كاهش برودت در دستگاه مشاهده كرديد با تعميركار سيستم تهويه تماس بگيريد.
اگر به دنبال افراد متخصص و با تجربه جهت تعمير كندانسور مي باشيد مي توانيد با متخصصين شركت مهتاب گستر تماس حاصل فرماييد در هر كجاي ايران كه باشيد در كم ترين زمان بهترين و با كيفيت ترين خدمات به شما ارائه خواهد شد. تعويض تقطير كننده زماني انجام مي شود كه پوسيدگي يا سوراخ ايجاد شده در اين قطع زياد بوده و قابل تعمير نباشد. در اين حالت متخصصن با تجربه مجموعه مهتاب گستر با تشخيص صحيح، به شما اطمينان خواهند داد تعويض قطعه از نظر اقتصادي به نفع شما بوده و خرابي هاي ديگري به همراه نخواهد داشت.
برچسب: ،
ادامه مطلب